Champagne er en mousserende vin, som er vin med kulsyre. For at producere champagne, tilsætter man gær til druesaften, som omdanner druesaftens sukker til alkohol, og udskiller også kuldioxid. For at denne vin bliver til champagne, udsætter man vinen for endnu en gæring. Dette gør man ved at hælde vinen på flaske eller tank, og så tilsætte gær og sukker, hvorefter man lukker tanken eller flasken helt til, så man sikrer at kulsyren bliver i vinen.
Boblerne i champagnen skal være små og klare, samt kunne holde sig i 10 minutter, efter champagnen er hældt op i glasset.
Champagnen laves af en blanding af 3 druesorter, den hvide chardonnay og de sorte Pinot noir og Pinot Meunier. Grunden til at champagnen har en lys farve, på trods af brugen af sorte druer, er fordi man fjerner skallerne straks efter at druerne er blevet presset.
Betegnelserne for om hvorvidt champagnen er tør eller sød er som følgende:
Brut Natural: Meget tør
Brut: Tør
Sec: Halvtør
Demi Sec: Halvsød
Demi Doux: Sød
Doux: Meget sød
De mest populære champagnemærker er Moët & Chandon og Dom Perignon. (Som i øvrigt er ejet af Möet & Chandon virksomheden)