Proyecto Garnachas de España, Olvidada de Aragon 2020

Raul Achas søgen efter forladte eller forsømte vinmarker med gamle Garnacha-vinstokke, førte ham fra Moncayo-bjergene længere mod sydøst, gennem lange affolkede strækninger, præget af den ene forladte spøgelsesby efter den anden. Nær Valle del Ribota, hvor kontinentalklimaet byder på bagende varme sommerdage og iskolde nætter – hvilket er perfekte betingelser for Garnacha, fandt han en vinmark, hvor de fritstående vinstokke var beplantet i jernholdige lerjorder i 1940. Garnacha Olvidada de Aragón har let ristede aromaer af kakao og røde skovbær. Det lave udbytte fra de gamle vinmarker har ligeledes resulteret i behagelige og modne tanniner. Vinen har dybde, kompleksitet og tilstrækkelig med fylde til at ledsage et kraftfuldt måltid, bestående af fx blodrødt oksekød, velkrydret lam eller gris.

149 kr

Andre kiggede også på

Proyecto Garnachas de España, Perdida del Pirineo, Aragon 2016

Seneste skud på Proyecto Garnachas de España-stamme, som er medvirkende til at videreføre fortællingen, der skal lede vinelskere sikkert mod noget af det bedste Garnacha-druen kan tilbyde. Raul Acha opdagede den glemte mark i sommeren 2015, i Uncastillo i den nordlige ende af Zaragoza provinsen, nær Pyrenæerne, 800 meter over havets overflade. Marken blev beplantet i 1999, og plejen af den går langt ud over økologiens retningslinjer. Jordbunden er kalk- og lerholdig, og marken beskyttes af en omgivende middelhavsskov. Vinstokkene er nærmest vildtvoksende, med ekstremt lave høstudbytter. Det var kærlighed ved første blik. Druerne håndhøstes, typisk i midten af oktober. La Garnacha Perdida del Pirineo har en dybrød og intens farve. Serveret alene tjener vinen som et interessant studie udi Garnacha-druen, men som ledsager til kraftige kødretter begår den sig nok bedst. Vinen har en delikat og kompleks duft, med forfriskende noter af viol og roser, samt solbær, hindbær og orangeskal, med fine underliggende påmindelser om laurbær og rosmarin. Smagen er lige så forfriskende som den er intens, mesterligt afbalanceret af bløde tanniner.

Proyecto Garnachas de España, Olvidada de Aragon 2020

Raul Achas søgen efter forladte eller forsømte vinmarker med gamle Garnacha-vinstokke, førte ham fra Moncayo-bjergene længere mod sydøst, gennem lange affolkede strækninger, præget af den ene forladte spøgelsesby efter den anden. Nær Valle del Ribota, hvor kontinentalklimaet byder på bagende varme sommerdage og iskolde nætter – hvilket er perfekte betingelser for Garnacha, fandt han en vinmark, hvor de fritstående vinstokke var beplantet i jernholdige lerjorder i 1940.Garnacha Olvidada de Aragón har let ristede aromaer af kakao og røde skovbær. Det lave udbytte fra de gamle vinmarker har ligeledes resulteret i behagelige og modne tanniner. Vinen har dybde, kompleksitet og tilstrækkelig med fylde til at ledsage et kraftfuldt måltid, bestående af fx blodrødt oksekød, velkrydret lam eller gris.

Proyecto Garnachas de España, Salvaje del Moncayo, Aragon 2020 (v/2stk)

Raul Acha opdagede disse marker med gamle Garnacha-vinstokke, der var blevet forladt af deres ejer, ved den nordøstlige side af Moncayo-bjergene nær landsbyen Lituenigo. Jorden vinstokkene vokser i er stenet med en høj procentdel af skifer og småsten, og de vinstokke, der havde overlevet de mange års manglende pleje, fremstod vildtvoksende som uslebne diamanter.Garnacha Salvaje del Moncayo er en overraskende vin på grund af sin rundhed og ungdommelige frugt. Vinen udtrykker alle Garnacha-sortens kvaliteter fra dette område af Valle del Ebro, der efter en fem måneder lang lagring på nye franske egetræsfade fremstår frisk, frugtagtig og imødekommende med sin afrundede tanninstruktur. Garnacha Salvaje del Moncayo byder på tobaksnoter og røde vilde bær, med en forfinet underliggende mineralitet. En charmerende vin, der kan nydes både med og uden et ledsagende måltid.

Proyecto Garnachas de España, Fosca del Priorat 2019

Raul Achas pilgrimsfærd slutter i Priorat, der dog i dag hverken er glemt eller misvedligeholdt, men som i denne henseende fuldender fortællingen om Garnacha-druen, og terroir-begrebets betydning for den enkelte vin. Priorat fik sin velfortjente genopblomstring op igennem 1990’erne, og den indlysende årsag var monstrøse vine, med en, efter spansk målestok, sjælden kompleksitet og mineralitet. De kom typisk fra gamle vinstokke – primært Garnacha, dyrket i skifferholdige jorder, på højtbeliggende terrasser, og de mindede på ingen måde om noget man tidligere havde smagt. Faktisk temmelig langt fra. La Garnatxa Fosca del Priorat kommer fra mere end 60 år gamle Garnacha-vinstokke, dyrket mellem 300 og 400 meter over havets overflade på de skrånende, skifferholdige bjergsider nær El Molar. Høsten foregår manuelt i løbet af de sidste dage af september og de første dage af oktober. Vinen kombinerer på spændende vis både ungdom og modenhed, med røde bær, sveskeblommer og pebernoter, understøttet af mineralske anstrøg. En velafbalanceret og kompleks vin.