Kir Yianni, Naoussa Xinomavro 2017 (v/6stk)

Dette er den blot 2. udgave af den seneste Xinomavro fra Kir-Yianni som på alle parametre overstråler den ellers også udmærkede debuterende 2015-årgang. Kir-Yianni har med vinene Ramnista og Kali Riza for længst bevist, at de har et eventyrlig godt greb om Grækenlands spændende blå national drue, og her prøver de via gæring ved lidt lavere temperatur og en lidt kortere maceration at skabe en vin med et mere jovialt og bredere appellerende udtryk. Missionen er lykkedes uden at kompromittere den finesse der omgærder fin Xinomavro, og da Kir-Yianni samtidig valgte at markedsføre vinen til overkommelige priser blev den første årgang hurtigt udsolgt og nede i Grækenland var det var ikke populært, da Stellios Boutaris og hans team valgte ikke at følge succesen op med en 2016 udgave af vinen. Men som Stellios Boutaris senere har udtalt så skal vi passe på vores succeser, og huske ikke at blive grådige. Der er tale om frugt fra omkring 30 forskellige parceller rundt omkring i Naoussa-distriktet med varierende eksponering og jordbundstyper og i tilgift varierer de rodstokke man har valgt til Xinomavro-druen ligesom beplantningstætheden også varierer alt efter hvad der var på mode (hvor store maskinerne var) på det tidspunkt de 15-60 år gamle vinstokke blev sat i jorden. Med andre ord en mosaik af muligheder som skal veksles til en helhed i kælderen. Der høstes i hånden og fremme på vingården sorteres frugten inden alle stilke fjernes og druerne knuses. herefter gennemgår mosten/massen en kold udblødning ved 8-10 grader i 5-8 dage inden temperaturen hæves og gæringen uden fremmede gærstammer langsomt går i gang i rustfrit stål og åbne betontanke. Den endelige cuvée sammenstikkes i det tidlige forår og modner herefter i 18 måneder for 75% vedkommende i små 225 liters franske og amerikanske fade (25% nye) mens resten modner i lidt større brugte 500 liters fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske. En dejlig aromatisk og saftig græsk rødvin med blide tanniner, som ikke skræmmer nogen bort, og derfor et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil blive gode venner med Xinomavro druen. Men også en vin som etablerede Xinomavro aficionados bør tage pejling af. Druens frugt og finesse er intakt, og vinen er et studie i, hvorledes man med lydhørt kælderarbejde kan skabe et bredt appellerende udtryk med en drue, der i lighed med Nebbiolo ellers ofte ikke er for novicer.

124,-105 kr