Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs 2020 (v/6stk)

Dette er den centrale vin fra Arnaud Mortet, der her i sin 15. høst efter faderens tragiske selvmord brillerer med en kollektion, der nok engang i ubesværet og virtuos stil demonstrerer, at stor ungdommelig charme og drinkability i de bedste hænder sagtens kan kombineres med et udviklingspotentiale, der for de større vines vedkommende rækker både 10, 15 og måske 20 år ud i fremtiden. Mes Cinq Terroirs er et sammenstik af frugten fra de 5 Lieux-dits En Motrot, En Derée, Combe de Dessus, Au Velle og En Champs, som Denis Mortet introducerede i 2004 og også producerede i 2005 inden han tog sit eget liv i foråret 2006. Hvad andre bruger generationer på at opnå i anerkendelse og omtale skabte han i løbet af 10 år, men det skabte et forventningens pres som fik konsekvenser - i sidste ende den ultimative!Arnaud Mortet vovede først at genoptage faderens idé i forbindelse med 2013-høsten, og dermed er dette blot er den 8. udgave af vinen. Alligevel er de fleste kritikere enige om, at frugten fra de forskellige parceller komplementerer hinanden så smukt, at vinen matcher en lang række 1. Cru vine i Gevrey-Chambertin. Druerne fra de yngste og ældste vinstokke holdes adskilt under høsten, så man både under gæringen og under den efterfølgende fadlagring kan operere med den unge og den ældre udgave af Mes Cinq Terroirs. Selvom druerne var smukt modne og nærmest fejlfri i 2020, blev der både soigneret og sorteret og omkring halvdelen af de smukkeste klaser fik lov til at komme med op i tanken sammen med de afstilkede let knuste druer. Frugten blev forvandlet til vin uden fremmede gærstammer, og herefter fulgte 18 måneder på fad (33% nye) fra Tonnellerie François Frères og Tonnellerie Cavin frem mod sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering. Lige fra frigivelsen så charmerende, at man med det samme sænker alle parader. På sammen tid slank og intens med en overflod af saftige røde bær og subtile krydderier.

930 kr

Andre kiggede også på

Domaine Thierry Mortet, Gevrey-Chambertin Vignes Belles Øko 2019

En af de fineste og mest pålidelige kommune vine, der produceres i Gevrey Chambertin. Den er delikat, subtil og kompleks i næsen, og dernærst middelfyldig, aromatisk og næsten sødmefuld i munden. Den smager godt lige fra frigivelsen, men tager på i vægt hvis man viser den lidt tålmodighed, og både i sin smag og i sit potentiale matcher den en række af 1. cru vinene fra kommunen.

Domaine Georges Lignier, Morey-Saint-Denis 1er Cru "clos des Ormes" 2017

Lignier ejer halvdelen af denne fine 1. Cru, der støder op til Grand Cru Clos de la Roche. Vinstokkene er 50 år gamle, og giver her en vin, der er ærketypen på en 1. Cru fra den nordlige ende af Morey Saint Denis. Farven er klar og glansfuld Bourgogne-rød. Smagen er fyldig og silkeagtig og med et væld af intense sorte bær. Eftersmagen er silkeagtig intens og lang. Klassisk Bourgogne på et højt niveau.

Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Champeaux 1. Cru 2020

Høsten er manuel og klaserne transporteres ned til vingården i små plastikkasser. Her bliver en del af stilkene nænsomt fjernet hvorefter der bliver foretaget en sortering drue for drue inden de blev fyldt på en rustfri gæringstank hvor de smukkeste hele drueklaser allerede venter. Gæringen starter køligt (ved 13 til 14 grader) i de første 4-5 dage, hvorefter temperaturen hæves og vinen gærer færdig i yderligere 10-12 dage med både omrøringer og overpumpninger. Herefter følger 18 måneder på fade (60% nye og 40% én gang brugte) alle fra velansete François Frères frem mod sammenstikningen af den endelige cuvée og aftapningen på flaske, der sker uden klaring eller filtrering.Endnu engang er vi på vej op på den helt store klinge ikke kun hvad prisen angår. Vinen er et nærmest lykkeligt eksempel hvilke sarte og smukke malerier et naturtalent som Arnaud Mortet kan male med Pinot Noir, når vinstokkene står på Côte d'Or og alt er godt. Har du musklerne og tålmodigheden bliver det vinøs lykke at følge denne vin de næste både 10 og 15 år!

Domaine Thierry Mortet, Bourgogne Rouge Cuvee Les Charmes de Daix 2020

Cuvée Les Charmes de Daix imponerer, og i en appellation, som ellers byder på uforskammet mange skuffelser, er denne vin et opløftende lyspunkt, som uddeler bøllebank til mange langt dyrere vine med fine kommunenavne på etikkerne. Så hvis du sværger til lys, feminin og slank Bourgogne med stor aromatisk finesse, er du på rette vej!Vinen kommer fra den lille kommune Daix som ligger helt oppe i udkanten af Dijon. Her har Thierry Mortet langtidslejemål på 6 små parceller, hvor de 15-50 år vinstokke alle står i en stenet blanding af ler og kalksten. Der er tale om blot 1 ha., som i mere end 10 år blev kultiveret økologisk, men det sluttede i 2014, hvor Thierry efter nogle år med klimatiske udfordringer, der blev toppet op af drilske ændringer i det økologiske regelsæt, besluttede, at økologien ikke længere gav nogen mening for ham. Denne 2018'er er således for 5. gang ikke længere økologisk, selvom Thierrys hjerte stadig banker for den størst mulige biodiversitet, og selvom der ikke er andre forbudte kemikalier blandt vinstokkene end dem, som blæser ind fra naboerne.Der høstes i hånden med en sortering både i vinmarken og nede i kælderen 15 km. længere sydpå, således at udbyttet altid lander under den grænse, der er sat i den gavmilde Bourgogne appellation. Alle stilke fjernes og druerne får et knus hvorefter most, kerner og skind får lov til at stå i op til en uge for at udvikle den aromatiske kompleksitet. Gæringen sættes i gang i beton uden fremmede gærstammer og forløber med flere daglige pigeage hvorefter vinen i løbet af 4 måneder i fred og ro gennemgår den malolaktiske gæring. Herefter fyldes vinen på brugte fade og modner i 11 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker efter en let filtrering.Vinen skænkes med en rubinrød kerne og en fin duft af mørke kirsebær, ribs og granatæble der diskret akkompagneres af søde krydderier fra fadene. Dejlig aromatisk, ikke videre kraftig, men heller ikke let fordi et lidt urtet mineralsk bundtræk sammen med faste tanniner skaber en på dette niveau sjældent set dybde.