Domaine de Bila-Haut, Côtes-du-Roussillon Villages Lesquerde L'Esquerda 2018 (v/6stk)

En dejlig Roussillon, som ikke bare er saftig og frodig, men også leverer en nærmest rank mineralitet, som mere er i familie med nordlig Rhône end Châteauneuf. Maser af mørk og blå frugt både i frisk og syltet form og dertil dejlige krydrede elementer i et fyldig udtryk, som aldrig savner friskhed. Simpelthen en flot vin og en øjenåbner for dem, som ikke får besøg af Côtes du Roussillon i glasset så tit.

179,-152,15 kr

Andre kiggede også på

Chateau Suau Cadillac, Côtes de Bordeaux 2015

Denne vin er en ægte fransk charmør. Kødfuld, frugtagtig og forfører med dens aromaer af røde frugter og sorte kirsebær i flot harmoni med svage fadtoner, men også med sin smukke struktur og sin friske og elegante finish. Det er en virkelig velproduceret vin.Château Suau, der er beliggende i Côtes de Bordeaux-Cadillac appellationen (tidligere benævnt 1. Côtes de Bordeaux) har omkring 65 hektar vinmarker. Vinstokkene står på en undergrund af grus og ler. Markernes specielle terroir er begunstiget af syd/syd-østvendte skråninger og plateauer.Produktionen på slottet er 100% økologisk, og foregår med den verdenskendte ønolog Michel Rolland i spidsen. Vinen er produceret på 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon samt10% Cabernet Franc.Under høsten foretages en omhyggelig sortering i kælderen og stilkene fjernes. Gæringen foregår i termoregulerede tanke af rustfrit stål. Efterfølgende lagres vinen i minimum 12 måneder på franske egetræsfade.Serverings-TIPServeringstemperaturen bør være 16 – 18 grader. Det er en rødvin, som virkelig viser sig fra sin bedste side, hvis den serveres til klassiske danske kødretter med kraft og saft, eller til modne kraftig oste.

Domaine de Pignan, Chateauneuf du Pape 2013

Halos de Jupiter, Costières de Nîmes 2018 (v/6stk)

Vi er i den allersydligste del af Rhône dalen - faktisk i et område som indtil for få år siden blev regnet som en del af Languedoc - men der er tale om det klassiske Rhône terroir med små råde rullesten og tungt rødt ler, og i tilgift en kølig brise fra Middelhavet der i løbet af sommeren tempererer den brændende Var,e og åbner muligheden for at producere vine med en lidt mere frisk profil en den, vi oplever i Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og de andre mere berømte (og historisk ægte) Rhône-vine.Det er en chance som Philippe Cambie griber, og uden at give slip på sin hang til solmoden frugt og saftig imødekommende fylde, skaber han her sin mest letløbende vin. Den har måske ikke et langt liv foran sig, men Philippe lover, at den stadig vil være forfriskende og charmerende både 4 og 5 år efter høsten.

Domaine Thierry Mortet, Chambolle Musigny 2019 (v/6stk)

Old school er den oplagte betegnelse, når talen falder på Thierry Mortet’s vine, som vi efterhånden har importeret i en menneskealder. Der er tale om klassisk burgundisk Pinot Noir nogle år dyrket på kanten af, hvad der er muligt for druen, og sværger du til lys, feminin og slank Bourgogne med stor aromatisk finesse, er du på rette vej.Her Thierry Mortets fine generiske Chambolle-Musigny, som han sammenstikker fra 4 små parceller med op til 50 år gamle vinstokke, der i de gavmilde år til sammen blot resulterer i 1.500 flasker. De 4 parceller ligger alle nede ved RH74 ikke langt fra det berømte Clos de Vougeot hvor Thierry i mere end 10 år praktiserede økologisk landbrug midt imellem alle traditionalisterne.Det sluttede i 2014 hvor Thierry efter nogle år med store klimatiske udfordringer, der blev toppet op af drilske ændringer i det økologiske regelsæt og den rigide administration af samme, besluttede, at økologien ikke længere gav nogen mening for ham. Vinen er således for 5. gang ikke længere økologisk, selvom Thierrys hjerte stadig banker for den størst mulige biodiversitet og selvom der ikke er andre forbudte kemikalier blandt vinstokkene, end dem der blæser ind fra naboerne.Thierry praktiserer kraftig beskæring af de grønne druer for at øge intensiteten i de klaser, som fik lov at blive hængende frem til høsten, som startede allerede i den første uge af september. Druerne plukkes i hånden og de mindst smukke klaser bliver efterladt i vinmarken for ikke at ”blande blod” med den bedste frugt. Der sker yderlige en sortering, inden druerne afstilkes og hældes på en lille rustfri gæringstank og forvandles til en vin som modner i 17 måneder i nye (25%) og brugte fade. Herefter sammenstikkes den endelige vin i rustfrit stål hvorefter den tappes på flaske.Resultatet er en vin der som altid viser stor generøsitet ved frigivelsen. Den er stadig til den elegante side, men ikke uden substans. Der er noter af hindbær, jordbær, kirsebær og viol og, der bliver omfavnet af søde krydderier fra fadlagringen. Blød og aromatisk i munden med en dejlig underliggende friskhed, som virker læskende og giver vinen flot længde.Som altid er Bourgogne på dette niveau et fortræffeligt valg til fjerkræ. De tamme af slagsen i de tidlige år, senere - når modenheden og kompleksiteten ankommer til vinen - bliver fjervildtet det bedste match. Prøv den for eksempel til en grydestegt gråand med kantarelragout, dampede porrer og parmesan.