Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019

Dette er ikke en typisk toskansk Sangiovese, hvis sådan en overhovedet findes, men derimod et typisk udtryk for den nysgerrige skaberkraft, som det supersympatiske ægtepar Helena og Dante Lomazzi stadig er begavet med på deres lille vingård Colombaia på bakketoppen sådan ca. midtvejs mellem San Gimignano og Siena. Hvert år changeres nuancerne på deres labels alt efter hvad der ender i flaskerne og når vinene er på vej ud ad en tangent eller bare nysgerrigt søgende så bliver de ranke Bordeaux flasker skiftet ud med den lidt mere joviale af slagsen. De såkaldte Bourgogne flasker. Denne lille saftbombe af en vin som de, selvom det ikke kommer til udtryk på etiketten, kalder for Tutti Frutti, er således ovre i den eksperimenterende afdeling. Der er tale om ikke et Field blend så en samtidig høst af Sangiovese, Canaiolo og Malvasia Nera som gærer sammen uden fremmede gærstammer og uden temperatur kontrol i rustfrit stål uden knusning af druerne og med omkring 60% hele klaser i noget der ligner et maceration carbonique look a like. Vinen får lov til at sætte sig/modne 10 måneder i tanken inden Helena og Dante mener den ved at være klar hvorefter de tapper den uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl. En mellemfyldig saftig og ligefrem vin som lige bør få lov til at trække vejret efter at den er sluppet af med proppen således at den første funkiness reduceres en smule samtidig med at vinen bløder op. Herefter i næsen dejlig rig på mørke kirsebær, ribs samt grønne og let bitre urter og derpå i munden dejlig vital takket være næsten sprælske tanniner og en frisk syre som virkelig virker befordrende når der kommer mad på bordet.

213,-179 kr

Andre kiggede også på

Poggione, Rosso di Toscana 2021

Entry-level vin fra Il Poggione. Frisk og frugtrig rødvin med intens duft af røde bær, søde krydderier og vanilje. Smagen er blød og med en behagelig frisk frugtsyre, der afslutter med en flot saftighed. Vinen er lagret på franske egetræsfade, hvilket bidrager med ekstra struktur.

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019 (v/6stk)

Maria Paoletti Masini var oprindeligt advokat og passioneret kunstsamler, men opdagede at hun savnede hvad kun kaldte ro og jordforbindelse. Det ledte frem til købet af Villa la Selva i San Minatos smukke bakker i Val di Elsa nogenlunde midtvejs mellem Pisa og Firenze. Og her på de smukke skråninger omkring den samme bakketop har hun de sidste 20 år været på en rejse mod stadig større bæredygtighed og en biodivers praksis, som er ganske enestående. Siden 2012 har hun haft den erfarne agronom og biodynamiker, Francesco De Filippis, med på rejsen, og sammen har de godt hjulpet af moderne teknologi, som Maria formuleret det, fundet ud af at gennemføre gæringen på en ikke-invasiv måde, så vinene fremstår autentiske og så terroir ‘et bliver tydeligt”.Vi kan kun klappe i takt. Maria og Francesco har i på deres fælles fundament af biodynamik og komøg i de senere år formået at levere en håndfuld vine på et sjældent stabilt niveau, og selvom der er tale om vine fremstillet med meget lav intervention (herunder meget behersket anvendelse af svovl) kommer de alle med en meget fin fornemmelse for frugt, mens den naturlige såkaldte funkiness forbliver i baggrunden som en accent, eller et behageligt krydderi om man vil.Dette Demeter certificerede åbningsnummer fra Maria og Francesco er således ikke bare en Toscana Rosso, men en ”Happy-Tuscan-Wine”, skabt på et blend af Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Frank fra vinstokke som alle står med en sydvestlig eksponering. Der er tale om manuel høst i den første halvdel af september for Sangioveses vedkommende og nogle gange skal vi helt frem til midten af oktober før de sidste Cabernet-druer er høstet, og overalt er der tale om så selektiv plukning og minutiøs soignering af klaserne i vinmarken, at den ellers obligatoriske sortering af frugten ved ankomsten til vingården er droppet.Alle stilke fjernes forud for gæringen, som sker i betontanke og rustfrit stål uden fremmede gærstammer og what so ever. I december sammenstikkes den endelige cuvée som efterfølgende modner i 8 måneder i en blanding af rustfrit stål, beton og brugte fade frem mod aftapningen på flaske, som sker uden klaring eller filtrering.Resultatet er en ægte charmetrold med en klassisk toskansk signatur af krydderurter, knasende knaldrøde kirsebær og hybenroser. Blød, saftig og med den der animerende friskhed, der giver lyst til en mundfuld mere.En herlig uhøjtidelig vin til charcuteri og ostebord, til pizza eller til retter med grillede grøntsager.

Colombaia, Toscana Rosso Tuttifrutti 2019

Dette er ikke en typisk toskansk Sangiovese, hvis sådan en overhovedet findes, men derimod et typisk udtryk for den nysgerrige skaberkraft, som det supersympatiske ægtepar Helena og Dante Lomazzi stadig er begavet med på deres lille vingård Colombaia på bakketoppen sådan ca. midtvejs mellem San Gimignano og Siena.Hvert år changeres nuancerne på deres labels alt efter hvad der ender i flaskerne og når vinene er på vej ud ad en tangent eller bare nysgerrigt søgende så bliver de ranke Bordeaux flasker skiftet ud med den lidt mere joviale af slagsen. De såkaldte Bourgogne flasker.Denne lille saftbombe af en vin som de, selvom det ikke kommer til udtryk på etiketten, kalder for Tutti Frutti, er således ovre i den eksperimenterende afdeling. Der er tale om ikke et Field blend så en samtidig høst af Sangiovese, Canaiolo og Malvasia Nera som gærer sammen uden fremmede gærstammer og uden temperatur kontrol i rustfrit stål uden knusning af druerne og med omkring 60% hele klaser i noget der ligner et maceration carbonique look a like. Vinen får lov til at sætte sig/modne 10 måneder i tanken inden Helena og Dante mener den ved at være klar hvorefter de tapper den uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl.En mellemfyldig saftig og ligefrem vin som lige bør få lov til at trække vejret efter at den er sluppet af med proppen således at den første funkiness reduceres en smule samtidig med at vinen bløder op. Herefter i næsen dejlig rig på mørke kirsebær, ribs samt grønne og let bitre urter og derpå i munden dejlig vital takket være næsten sprælske tanniner og en frisk syre som virkelig virker befordrende når der kommer mad på bordet.

Antinori, Villa Antinori Rosso Toscana IGT 2019

Villa Antinori er blandt husets signaturvine fremstillet første gang som Chianti Classico i 1928. I 2001 ændrede Piero Antinori vinens status til IGT for at kunne højne kvaliteten med druer som Cabernet, Merlot og Syrah, alle høstet på Antinori familiens ejendomme. Hver druesort vinificeres for sig, for at optimere ekstraheringen af frugt og tanniner, druesort for druesort. Den unge vin lagres 12 måneder på fade af fransk, ungarsk og amerikansk eg. Efter aftapningen lagrer Villa Antinori yderligere 8 måneder inden den frigives til salg.Villa Antinori byder på en intens og kompleks duft med noter af modne blommer, krydderier og tørret frugt. Smagen er koncentreret, smidig, og fløjlsagtig og munder ud i en utroligt appetitlig finish. Villa Antinori er superb til vildt, lam, fyldige antipasti eller kalv.