Castello di Ama, L'Apparita Toscana I.G.T. 2017

Koncentration, power og elegance. Castello di Ama’s prestigiøse kult-Merlot er som ingen anden. En vin der siden sin fødsel i 1985 har opretholdt sin ikoniske status og betragtes som en af Italiens, hvis ikke verdens, største Merlot-baserede vine. En utrolig duftkompleksitet, hvor blåbæressens, sorte kirsebær og lavendelblade, smelter sammen med toner af salvie, røg og sød pibetobak. I munden opleves vinen rig og struktureret, dog med en besnærende elegance og fløjlsagtig tekstur. Friske blommer, kirsebærlikør og tørrede oliven, komplementeret af mynte, nellike og friskkværnet peber. En endeløs finale med rank tannin og en forfriskende syre, der i sandhed vidner om vinens store udviklingspotentiale. L’Apparita forfører allerede sin ungdom, men kan under de rette betingelser henlægges i min. 20-30 år. Druerne til L’Apparita kommer fra to små parceller, placeret på toppen af vinmarken Bellavista. Beliggende 490 meter over havets overflade og med jordbunde sammensat af ler- og kalksten. Vinstokkene blev genplantet i perioden 1982-1985 og er hermed op til 39 år gamle. Gæringen indtræffer ved en kontrolleret temperatur på 30-33 grader og ved hjælp af de naturligt forekomne gærceller. Manuelle ”pumpovers” udføres over en periode på 28 dage, for at udtrække tilstrækkelig farve, smag og tannin fra drueskallerne. Efter den første omstilkning overføres vinen til ståltanke, hvor den malolaktiske omdannelse finder sted. Vinen lagrer endeligt på barriques (225 liters egetræsfade) i 14 mdr. , heraf 50% nye og de resterende 1 år gamle. L’Apparita var den første vin fra Toscana lavet på 100% Merlot. En vin der i årgang 1987 ved Parisersmagningen (”Judgement of Paris”) i 1992, slog nogle af verdens største Bordeauxvine - heriblandt Pétrus 1988. L’Apparita får kontinuerligt tårnhøje ratings og modtog i 2016-årgangen de næsten uopnåelige 100 point.

1599 kr

Andre kiggede også på

Travignoli di Conte G.Busi, Chianti Rùfina, Pelago Toscana, DOCG 2019

Denne klassiske Chianti forener frugt, fasthed og stil i en smuk helhed. Den er frisk, let og elegant - vinificeret i ståltanke for at bevare friskheden. Herefter lagrer den 6 mdr. på træfade og 6 mdr. i ståltanke før den tappes og frigives til salg et år efter høsten.

Castello di Meleto, Riserva Chianti Classico 2017

Med Riserva Chianti Classico i glasset får du en tårnhøj kvalitet. Duften er klassisk solmoden Sangiovese, som har fået lidt ekstra mørk finesse fra de 15% Merlot. Smagen er usædvanligt fyldig, intens, rig og med mørke, modne bær, fulgt op af lidt krydderi, tobak og eg. Finishen viser årgangens blødhed, hvor den varme sommer sammen med 24 måneder på fad giver en vin, som er drikkeklar allerede nu, og som står moden og levende i glasset. En meget givende og velafbalanceret stor Riserva fra den bedste del af Chianti Classico området. Kom bare med det bedste vildt, lam og okse, gerne som simremad. Lagrer på en blanding af fransk og slavonsk eg, hvor fadene er både nye og brugte, men der bruges primært store fade, som ikke giver for meget fadpræg, men lader den rene frugt beholde sin plads i smagsbilledet.

Castello di Neive, Dolcetto d'Alba 2020

Sublim Dolcetto i en frugtfyldt, sprød og blomsterparfumeret stil. En vin der i sandhed følger producentens karakteristiske stil, med sin æteriske elegance og spil-levende mineralitet. Vinen oser af Piemonte og klassisk Dolcetto-frugt, med noter af mørkerøde kirsebær, knuste blåbær og tørrede violer, ledsaget af frisk balsamico, røde roser, grøn peber og lakrids. Saftig, spændstig og mellemfyldig mund, med finpoleret tanninstruktur der nænsomt bider fra sig. Smagen følger næsen til dørs, med en kavalkade af vilde blåbær, kirsebærekstrakt, knuste sten og rosenblade, ledsaget af kamfer, frisk muld og viol-lakrids. En længelevende og meget udtryksfuld finale, med velkomponeret syre og en næsten fløjlsblød tekstur. Ganske enkelt en mesterlig Dolcetto – og uden tvivl én af de bedste vi har smagt!Castello di Neive’s Dolcetto d’Alba er en del af den klassiske linje hos producenten og er en hyldest til denne traditionelle Piemontesiske specialitet. Saftig, intens, elegant og frugtfyldt på samme tid; i særdeleshed en sammenkobling af tradition og producentens stilistiske elegance. Udelukkende vinificeret og lagret på ståltanke – for netop at bevare frisk- og frugtighed i den endelige vin.

Castello di Neive, Barbera d'Alba Superiore 2019

Blændende Barbera-elegance, i denne storslåede Superiore-udgave. Udelukkende sammensat af frugt fra den fantastiske Marcorino-mark og blot produceret i de absolut bedste årgange, hvilket i særdeleshed skinner igennem i vinen. Kompleks, frugtfyldt og smertende intens, men samtidig fløjlspoleret, saftig og graciøs. Duften er ganske enkelt uimodståelig, med noter af syltede kirsebær, vilde jordbær og blomme, foruden frisk lakrids, violer, eksotiske røgelsespinde og perfekt doseret fad. Mellemfyldig på paletten, med en tæt kerne af sexet kirsebærfrugt, velpoleret tannin og en spil-levende syre. Smagen følger den ekspressive duft, med lag af nyplukkede blommer, syrligt-søde boysenbær og kirsebær-essens, omkranset af bitter orangeskal, mokkabønne og sød pibetobak. En lang, komplet og satin-agtig finish, med en salt mineralitet der kærligt bider fra sig. Elegance, rigdom og intensitet i forførisk symbiose – ganske enkelt en mesterlig Barbera d’Alba fra Castello di Neive’s hånd!Castello di Neive’s Barbera d’Alba Superiore udtrykker i sandhed druesortens store potentiale. Vinen repræsenterer den bedste frugt fra den sydvendte og kalkholdige Marcorino-Mark, hvor producenten udfører ganske streng grøn-høst (fjernelse af umodne drueklasser), for netop at begrænse det endelige udbytte. Mosten gærer i en periode på 10 dage, med regelmæssige manuelle ”pumpovers”, suppleret af såkaldt ”rack and return”. Vinen lagrer i ca. 12 mdr. på franske barriques (225 liters fade), efterfulgt af 6 måneders flaskelagring.