Ca'Orologio, Colli Euganei Rosso Calaóne 2017 (v/6stk)

Intenst og alternativt Bordeaux blend skabt af Maria-Gioia Rosellini, som tilbage i 1996 med to småbørn i haserne begav sig ud på nye eventyr, da hun overtog et pragtfuldt landsted opført i slutningen af 1600-tallet nedenfor Colli Euganei. Og i årene der fulgte forvandlede hun det til sin egen økologiske vingård samtidig med, at hun begyndte at flirte med Rudolf Steiner, hornmodnet komøg og månefaserne. Således bliver vi her orienteret om, at druerne til vinen er plukket ved tiltagende måne i slutningen af september 2017. Det betyder noget for Maria-Gioia. Der er tale om håndhøstede druer fra 20-55 år gamle vinstokke med Cabernet Sauvignon, Merlot og også lidt Barbera der står oppe bag vingården på de nedre skråninger af Monte Castello og Monte Cecilia, som er et par af de gamle vulkaner, som engang berigede jordbunden. Druerne transporteres ned til vingården på bagsmækken af en gammel 4 hjulstrækker og efter en soignering ryger de de fleste af de hele klaser direkte op i åbne egefade, hvor gæringen får lov til at sætte ind uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Men en lille del af de smukkeste drueklaser bliver taget fra og får lov til tørre i 3 uger inden de forvandles til vin i rustfrit stål og siden anvendes som et krydderi, når den endelige cuvée sammenstikkes i december. Vinen modner herefter først 12 måneder i franske overvejende brugte barrique og derpå yderligere 6 måneder i større fade inden den tappes på flaske uden klaring, filtrering og med en yderst beskeden svovl forsikring for lige at reducere flaske varians. En vin med en særlig nerve som åbner med solbær, kirsebær, mørke skovbær og urter, der bliver bakket op af mørk chokolade, lakrids, sort peber, røg og en lille svesket note, som man nemt bliver gode venner med. Fyldig, velafbalanceret og med en tannisk nerve som sammen med den manglende filtrering bringer en charmerende rustikalitet.

202,-171 kr

Andre kiggede også på

Canalicchio di Sopra, Rosso di Montalcino 2019 (v/3stk)

Canalicchio di Sopra's Rosso di Montalcino er produceret hovedsagelig fra de yngste vinmarker og repræsenterer visitkortet af producentens vine: et ungt, frugtigt og alsidigt udtryk af Sangiovese. Den første årgang blev produceret i 1975, da den stadig hed Rødvin fra Brunello vinstokke.

Cosimo Maria Masini, Toscana Rosso Sincero 2019 (v/6stk)

Maria Paoletti Masini var oprindeligt advokat og passioneret kunstsamler, men opdagede at hun savnede hvad kun kaldte ro og jordforbindelse. Det ledte frem til købet af Villa la Selva i San Minatos smukke bakker i Val di Elsa nogenlunde midtvejs mellem Pisa og Firenze. Og her på de smukke skråninger omkring den samme bakketop har hun de sidste 20 år været på en rejse mod stadig større bæredygtighed og en biodivers praksis, som er ganske enestående. Siden 2012 har hun haft den erfarne agronom og biodynamiker, Francesco De Filippis, med på rejsen, og sammen har de godt hjulpet af moderne teknologi, som Maria formuleret det, fundet ud af at gennemføre gæringen på en ikke-invasiv måde, så vinene fremstår autentiske og så terroir ‘et bliver tydeligt”.Vi kan kun klappe i takt. Maria og Francesco har i på deres fælles fundament af biodynamik og komøg i de senere år formået at levere en håndfuld vine på et sjældent stabilt niveau, og selvom der er tale om vine fremstillet med meget lav intervention (herunder meget behersket anvendelse af svovl) kommer de alle med en meget fin fornemmelse for frugt, mens den naturlige såkaldte funkiness forbliver i baggrunden som en accent, eller et behageligt krydderi om man vil.Dette Demeter certificerede åbningsnummer fra Maria og Francesco er således ikke bare en Toscana Rosso, men en ”Happy-Tuscan-Wine”, skabt på et blend af Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Frank fra vinstokke som alle står med en sydvestlig eksponering. Der er tale om manuel høst i den første halvdel af september for Sangioveses vedkommende og nogle gange skal vi helt frem til midten af oktober før de sidste Cabernet-druer er høstet, og overalt er der tale om så selektiv plukning og minutiøs soignering af klaserne i vinmarken, at den ellers obligatoriske sortering af frugten ved ankomsten til vingården er droppet.Alle stilke fjernes forud for gæringen, som sker i betontanke og rustfrit stål uden fremmede gærstammer og what so ever. I december sammenstikkes den endelige cuvée som efterfølgende modner i 8 måneder i en blanding af rustfrit stål, beton og brugte fade frem mod aftapningen på flaske, som sker uden klaring eller filtrering.Resultatet er en ægte charmetrold med en klassisk toskansk signatur af krydderurter, knasende knaldrøde kirsebær og hybenroser. Blød, saftig og med den der animerende friskhed, der giver lyst til en mundfuld mere.En herlig uhøjtidelig vin til charcuteri og ostebord, til pizza eller til retter med grillede grøntsager.

Campinovi Rosso di montalcino 2020 (v/6stk)

Hvor de store Brunello-vine er lavet til at blive gemt i mange år er Rosso fra den toscanske landsby en anden sag. Med 12 måneders fadlagring og 3 måneder på flaske er vinen ved frigivelsen en perfekt kombination af Sangioveses røde, intense kirsebærfrugt og tørrede krydderurter samt et underspillet lag af fadkrydderier. Campinovi lagerer på store, 2 år gamle fade som bevarer frugt, syre og tannin i flot balance. Det er rødvin, der er som skabt til familiefester med toscansk tilsnit, så åbn en flaske, når I er samlet om langbordet til bolognese eller pizza. 2020 var en virkelig komplet årgang hvor sommeren og efteråret artede sig nærmest perfekt.

Ca'Orologio, Colli Euganei Rosso Calaóne 2017 (v/6stk)

Intenst og alternativt Bordeaux blend skabt af Maria-Gioia Rosellini, som tilbage i 1996 med to småbørn i haserne begav sig ud på nye eventyr, da hun overtog et pragtfuldt landsted opført i slutningen af 1600-tallet nedenfor Colli Euganei. Og i årene der fulgte forvandlede hun det til sin egen økologiske vingård samtidig med, at hun begyndte at flirte med Rudolf Steiner, hornmodnet komøg og månefaserne. Således bliver vi her orienteret om, at druerne til vinen er plukket ved tiltagende måne i slutningen af september 2017. Det betyder noget for Maria-Gioia.Der er tale om håndhøstede druer fra 20-55 år gamle vinstokke med Cabernet Sauvignon, Merlot og også lidt Barbera der står oppe bag vingården på de nedre skråninger af Monte Castello og Monte Cecilia, som er et par af de gamle vulkaner, som engang berigede jordbunden. Druerne transporteres ned til vingården på bagsmækken af en gammel 4 hjulstrækker og efter en soignering ryger de de fleste af de hele klaser direkte op i åbne egefade, hvor gæringen får lov til at sætte ind uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Men en lille del af de smukkeste drueklaser bliver taget fra og får lov til tørre i 3 uger inden de forvandles til vin i rustfrit stål og siden anvendes som et krydderi, når den endelige cuvée sammenstikkes i december. Vinen modner herefter først 12 måneder i franske overvejende brugte barrique og derpå yderligere 6 måneder i større fade inden den tappes på flaske uden klaring, filtrering og med en yderst beskeden svovl forsikring for lige at reducere flaske varians.En vin med en særlig nerve som åbner med solbær, kirsebær, mørke skovbær og urter, der bliver bakket op af mørk chokolade, lakrids, sort peber, røg og en lille svesket note, som man nemt bliver gode venner med. Fyldig, velafbalanceret og med en tannisk nerve som sammen med den manglende filtrering bringer en charmerende rustikalitet.