Weingut Paulinshof, Riesling Trocken Gutswein 2021 - 100cl (v/6stk)

En dejlig Gutswein med fine noter af friske æbler, der får selskab af lidt mynte, saftig grapefrugt og blomstrende citron. Et letløbende tysk bud på vinen, der gerne vil være med på terrassen i foråret og om sommeren og senere gerne vil stå parat i køleskabet fordi Riesling Trocken ist in, som vinmager Christa Jüngling så rammende udtrykker det.

129,-109,65 kr

Andre kiggede også på

Weingut Gross, Sauvignon Blanc Südsteiermark 2020 (v/6stk)

En meget attraktiv, meget aromatisk, pænt koncentreret Sauvignon Blanc med stikkelsbær ananaskirsebær og andre stenfrugter til næsen. Tør og saftig og med en salt mineralitet, som føjer ekstra dybde til oplevelsen.

Weingut in den Zehn Morgen, Kreuznacher Rosenheck Riesling Kabinett 2022

er kvalitets hvidvin med prisgaranti, gratis fragt* og dag-til-dag levering.

Weingut Hajszan-Neumann, Grüner Veltliner Orange 2021 (v/6stk)

Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skinkontakt i adskillige måneder og nærmest uden intervention undervejs. Det vil sige ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsurring og ingen anvendelse af svovl før vinen tappes og lige forsikres mod den allerstørste flaskevarians.Vinstokkene dyrkes i henhold til biodynamiske retningslinjer, der blev høstet i hånden og først efter en omhyggelig soignering blev druerne presset til en most der blev genforenet og gæret sammen med skindet fra druerne (ikke stilkene og kernerne) i beton æg eller amfora. I 2020 er det en lille smule anderledes i det man har ønsket at fremhæve den delikate, men også sarte frugt fra Grüner Veltliner druerne og derfor er både betonægget og amforaen her i 2020-årgangen blevet taget ud af ligningen. I stedet er der gæret i rustfrit stål og efter hele 4 måneders skinkontakt er skallerne omhyggeligt blevet siet fra hvorefter vinen har fået lov til at bundfælde / sætte sig i 6 uger inden den er tappet på flaske uden klaring eller filtrering.Druerne kommer fra Wiens Bisamberg hvor Hajszan-Neumann har nogle parceller med gamle vinstokke oppe på den øverste del af den sydvendte kalkrige og grus tunge vinmark, som kaldes Ried Gabrissen, og fordi vejret pludselig slog om fra smukt sensommervejr til deprimerende efterårsrusk, blev høsten en langstrakt affære. Adskillige gange måtte høstarbejde blive hjemme på vingården i flere dag og først i midten af november lykkedes at bringe de sidste druer ned til vingården. Det gør 2020-høsten til den seneste for Hajszan-Neumann nogensinde. Luis Teixeira fortæller at det hele var ret ekstremt, men at deres bekymringer til sidste viste sig ubegrundede, og at de endte med at producere dybe, meget intense og livlige hvidvine, der ikke er tynget af for meget alkohol.Hvid eller orange? Luis Teixeiras ord dækker også denne Grüner Veltliner, som man enten skal dekantere forsigtigt hvis man ønsker et næsten klart udtryk eller også skal man lige vende flasken engang inden den åbnes. Så man får det hele med og den oplevelse som er tiltænkt, for her er det aromatiske bundfald en del af pakken. Trods 4 måneder med drueskallerne ikke direkte tanninsk, men i stedet med en blid garvesyre som fint supporterer frugtsyren, associationerne til friske hasselnødder og de næsten Muscat-agtige noter af hyld og litchi. Sikkert på grund af det rustfri stål får vi her den orange fornemmelse uden oxidative elementer. En flot og i mange kredse sikkert også stadig debatskabende vin.

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020 (v/6stk)

Salig Walter Buchegger blev kaldt “den ukronede konge af Grüner Veltliner”, og det var han både glad for og beæret over. Men da vi mødte ham første gang i 2005, havde han allerede en passion som rakte langt ud over den lokale kongedrue. Han elskede mousserende vine, og vi nåede ikke at være sammen med ham en eneste gang uden at propperne poppede på nogle af de Champagner han beundrede. Walter begyndte så småt at plante Chardonnay i slutningen af 1990’erne og i de første år lykkedes det han via en voldsomme beskæringer af vinstokkene at høste en frugt som kunne tåle en lille kærligt fad kys uden drue karakteren druknede. Mange flasker var der ikke, men de blev et insider tips i Krems og omegn, og derfor fortsatte Walter med at producere sin Chardonnay selvom om druerne egentlig var målrettet hans vision om en dag at producere en mousserende vin, som kunne få selv inkarnerede Champagne elskede til at bøje nakken for i begejstring at sluge det østrigske alternativ.Walter nåede kun lige opleve, at den første kommercielle årgang af hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve blev degorgeret, men et eller andet sted deroppe sidder han sikkert og smiler. Vinen er siden strøget helt til tops i det indflydelsesrige Vinaria Magazin, og oktober 2021 strålede den blandt 29 andre særligt udvalgte vine ved den Österreichische Sektgala.Her er det frugt fra de samme vinstokke, som leverer til den mousserende vin. Nærmere bestemt et par parceller oppe på det gyldne plateau mellem Rohrendorf og Gedersdorf øst for Krems an der Donau, hvor det allermeste ellers handler om Grüner Veltliner og Riesling. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarken og oppe på vineriet i Droß, der ligger 12 km. borte, ryger klaserne direkte i den pneumatiske presse hvor der presses forsigtigt a la champenoise, hvilket vil sige, at det kun er omkring halvdelen af den mulige druemost, som anvendes. Mosten får lov til at stå og bundfælde i et par døgn inden den fyldes på brugte 300 liters fade hvor den både gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 8 måneder hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. En dejlig Chardonnay hvor det lykkes at få de to begreber imponerende og charmerende til at gå hånd i hånd især takket være en fad håndtering, som nærmer sig perfektionen. Det er lidt ligesom at træde ind i en stue, hvor de sidste gløder fra pejsen fornemmes i næsen selvom varmen er ved at forsvinde. Stenfrugter, friske urter, mango, moden citrus, subtile noter af brioche og nyslynget forårshonning falder først for, og det bedste er at den ikke er særlig insisterende i munden. Den er bare fast og saftig med en dejlig underliggende mineralitet, som sikrer, at der bestemt også er elegance til stede.