Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019 (v/6stk)

Tør topcuvée og en af de bedste hvidvine fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er den mytiske Juhfark, som på trods af at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse. Det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha. , men udviklingen er vendt og i den voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult. Der er lige nu bare 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og en af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay. Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine, og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt Moric Hidden Treasures, der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte. Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 9 forskellige små parceller og fra de ældste vinstokke på 2 af dem producerer han denne vin, som bærer det for os totalt uforståelige navn: ”Öreg Tőkék Nyugati-Oldal. ” Det betyder noget i retning af ”den gamle hovedstad på vestsiden” og referere til at vinstokkene står nedenunder ruinerne af slottet og middelalderbyen oppe på kanten af vulkankrateret, som engang var egnes metropol. Der er tale om en lidt senere høst fra 30-80 år gamle stolpeopbundne økologisk kultiverede vinstokke, som transporteres ned til vineriet nede for foden af vulkanen i en gammel pickup. Der sker en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse, hvorefter den frit løbende most får lov til at sætte sig inden den gærer i en lille rustfri ståltank uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer eller what so ever. Herefter følger 10 måneders modning i 2 brugte ungarske fade hvorefter vinen fra de 2 fade sammenstikkes og svovles inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering. Ligesom med den anden topcuvée fra Kis Tamás kommer denne Öreg Tőkék Nyugati-Oldal med et udtryk, som næsten er helt burgundisk i sin dybde og markante syre samtidigt med, at vinen stadig er helt sin egen. Fraværet blomstrende parfume skaber en transparent næsten meditativ forbindelse ned til den underliggende prægtige salte stenede mineralitet, men takket være en forunderlig moden frugtprofil med kvæde fersken og pære i højsædet og lunende krydderier fra fadene, fjernes ethvert tilløb til askese. Italienerne har for længst bevist det på Etna og nu gør en indforstået gruppe af ungarske vinbønder det samme på Somló. Beviser at vinstokke, der står på vulkanske skråninger,kan begave os med vidunderlige oplevelser.

190,-161 kr

Andre kiggede også på

Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019 (v/6stk)

Tør topcuvée og en af de bedste hvidvine fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er den mytiske Juhfark, som på trods af at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse. Det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha., men udviklingen er vendt og i den voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult.Der er lige nu bare 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og en af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine, og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt Moric Hidden Treasures, der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 9 forskellige små parceller og fra de ældste vinstokke på 2 af dem producerer han denne vin, som bærer det for os totalt uforståelige navn: ”Öreg Tőkék Nyugati-Oldal.” Det betyder noget i retning af ”den gamle hovedstad på vestsiden” og referere til at vinstokkene står nedenunder ruinerne af slottet og middelalderbyen oppe på kanten af vulkankrateret, som engang var egnes metropol. Der er tale om en lidt senere høst fra 30-80 år gamle stolpeopbundne økologisk kultiverede vinstokke, som transporteres ned til vineriet nede for foden af vulkanen i en gammel pickup. Der sker en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse, hvorefter den frit løbende most får lov til at sætte sig inden den gærer i en lille rustfri ståltank uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer eller what so ever. Herefter følger 10 måneders modning i 2 brugte ungarske fade hvorefter vinen fra de 2 fade sammenstikkes og svovles inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering. Ligesom med den anden topcuvée fra Kis Tamás kommer denne Öreg Tőkék Nyugati-Oldal med et udtryk, som næsten er helt burgundisk i sin dybde og markante syre samtidigt med, at vinen stadig er helt sin egen. Fraværet blomstrende parfume skaber en transparent næsten meditativ forbindelse ned til den underliggende prægtige salte stenede mineralitet, men takket være en forunderlig moden frugtprofil med kvæde fersken og pære i højsædet og lunende krydderier fra fadene, fjernes ethvert tilløb til askese. Italienerne har for længst bevist det på Etna og nu gør en indforstået gruppe af ungarske vinbønder det samme på Somló. Beviser at vinstokke, der står på vulkanske skråninger,kan begave os med vidunderlige oplevelser.

Somlói Vándor, Somló Juhfark 2021 (v/6stk)

Spændende tør hvidvin fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er den mytiske Juhfark, som på trods af at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse. Det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha., men udviklingen er vendt og i den voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult.Der er lige nu bare 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og en af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine, og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt Moric Hidden Treasures, der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte, og det ledte frem til, at Tara Q. Thomas fra det anerkendte Wine & Spirits Magazine opdagede Somlói Vándor og kårede 2017-årgangen af netop denne vin som Year's Best Hungarian Wine 2019.Der er tale om håndhøstet frugt fra 5-30 år gamle stolpeopbundne økologisk kultiverede vinstokke på de 3 små parceller Jáde, Moyzes Juhfark-Hárs og Kiss-Pongrácz Juhfark, der ligger i forskellig høje og på 3 sider af vulkanen, så de kan bidrage med hver deres aromaprofil og syrespil til den endelige vin. Druerne transporteres ned til vineriet i en gammel pickup. Foran vingården sker en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse. Herefter gæring i rustfrit stål uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever. Hovedparten af vinen modner 9 måneder sur Lie i ståltankene, men en mindre del får også lov til at kysse ungarske fade inden den endelige cuvée sammenstikkes, svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) og tappes på flaske uden klaring eller filtrering. En meget spændende vin i sin egen liga. Nærmest blottet for alle de blomster og al den eksotiske frugt, som præger mange såkaldt moderne hvidvine. I stedet tør og transparent, med direkte forbindelse ned til en underliggende lind syre og en prægtig salt mineralitet. Elegant, salig frisk og så med de diskrete noter af kvæder, hvide ferskner og moden citron, som binder det hele sammen.

Somlói Vándor, Somló Olaszrizling 2020 (v/6stk)

Dejlig saftig hvidvin fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over den omkringliggende vidtstrakte slette. Her regerer den i Danmark totalt ukendte drue Juhfark, men der findes også flækker med Furmint og så denne Olaszrizling, som i hænderne på den unge vinmager Kis Tamás forvandles til en af de mest overbevisende vine, vi har smagt fra denne drue, som kommer med mange navne og i mange temperamenter.To af navnene er Welschriesling og Riesling Italico, som har givet anledning til at mange tror, at druen er en afart af den tyske Riesling med italienske rødder. Det er imidlertid ikke tilfældet. I stedet er der angiveligt tale om den kroatiske Graševina der gennem århundreder har spredt sig hen over sletterne mellem Adriaterhavet og Sortehavet med nye navnevarianter efterhånden som den krøb hen over de mange landegrænser.Manglende økonomisk formåen og deraf alt for høje høstudbytter har betydet millioner af liter lys og syrlig, dybest set uinteressant hvidvin, men næsten lige så mange millioner af turister langs Adriaterhavskysten har givet seriøse kroatiske mulighed for at vise en helt anden side af druen, og det var efter at have smagt vinene fra Krauthaker nede i Mitrovac, at Kis Tamás fandt ud af, at han også skulle tage sin Olaszrizling alvorligt.Der er tale om frugt fra 2 små parceller med de skønne navne Cserkó og Aszó-szépe (udsigten og Aszós skønhed), som fulgte med da Kis Tamás sammen med vennen Moyzes Antival fik råd til at købe et lille vineri i 2013. Bare 0,5 ha. med 35-50 år gamle vinstokke hvorfra druerne høstes ad 2 eller 3 omgange for at bringe større kompleksitet ind i vinen.Frugten køres de få meter over til vineriet i en gammel pickup, hvor de hele klaser efter en soignering ryger direkte op i den pneumatiske presse. Herefter får mosten lov til at sætte sig inden mosten fra de først høstede druer gærer i rustfrit stål og mosten fra de senere høstede gærer direkte i brugte ungarske fade uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever. Vinene modner hver for sig i 8 måneder inden de mødes i den endelige cuvée, som svovles (så forbrugerne kan forvente ensartede oplevelser) og derpå tappes på flaske uden klaring eller filtrering. En vin dejlig aromatisk, næsten intens vin, der kommer med en imponerende længde, som vil overraske de fleste, der har mødt Welschriesling eller hvad druen nu end har heddet. Den er saftig med modne pærer, ferskner, nektariner og i tilgift et pulserende næsten pebret krydderi, som bliver holdt i ave af fin citrus og en underliggende salt mineralitet. Så aromatisk at fornemmelsen af restsødme er større end de 3g. som der rent faktisk er til stede.