Somlói Vándor, Somló Juhfark Öreg Tokék Nyugati-Oldal 2019 (v/6stk)
Tør topcuvée og en af de bedste hvidvine fra Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins. Der er tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er den mytiske Juhfark, som på trods af at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse. Det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha., men udviklingen er vendt og i den voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult.Der er lige nu bare 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og en af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine, og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt Moric Hidden Treasures, der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 9 forskellige små parceller og fra de ældste vinstokke på 2 af dem producerer han denne vin, som bærer det for os totalt uforståelige navn: ”Öreg Tőkék Nyugati-Oldal.” Det betyder noget i retning af ”den gamle hovedstad på vestsiden” og referere til at vinstokkene står nedenunder ruinerne af slottet og middelalderbyen oppe på kanten af vulkankrateret, som engang var egnes metropol. Der er tale om en lidt senere høst fra 30-80 år gamle stolpeopbundne økologisk kultiverede vinstokke, som transporteres ned til vineriet nede for foden af vulkanen i en gammel pickup. Der sker en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse, hvorefter den frit løbende most får lov til at sætte sig inden den gærer i en lille rustfri ståltank uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer eller what so ever. Herefter følger 10 måneders modning i 2 brugte ungarske fade hvorefter vinen fra de 2 fade sammenstikkes og svovles inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering. Ligesom med den anden topcuvée fra Kis Tamás kommer denne Öreg Tőkék Nyugati-Oldal med et udtryk, som næsten er helt burgundisk i sin dybde og markante syre samtidigt med, at vinen stadig er helt sin egen. Fraværet blomstrende parfume skaber en transparent næsten meditativ forbindelse ned til den underliggende prægtige salte stenede mineralitet, men takket være en forunderlig moden frugtprofil med kvæde fersken og pære i højsædet og lunende krydderier fra fadene, fjernes ethvert tilløb til askese. Italienerne har for længst bevist det på Etna og nu gør en indforstået gruppe af ungarske vinbønder det samme på Somló. Beviser at vinstokke, der står på vulkanske skråninger,kan begave os med vidunderlige oplevelser.