Nora Albarino, Vina Nora, Rias Baixas 2021

Sprælsk og livlig vin, præget af sit ret kølige klima. Aromatisk med citrus, lime,kamilleblomst og mineraler fra granitundergrunden samt en frisk syre. Lavet til alt godt frahavet fisk, østers, rejer, muslinger og gerne bløde oste. Efter håndhøst af druer fra gammel aflejringsjord over eroderet granit udblødes mostenkoldt i seks timer før en lang gæring ved kun 16 grader. Vinen lagrer fire mdr. medfaststofferne fra gæringen og jævnlig omrøring. 10% lagres i egefad.

185 kr

Andre kiggede også på

Nora Albarino, Vina Nora, Rias Baixas 2021

Sprælsk og livlig vin, præget af sit ret kølige klima. Aromatisk med citrus, lime,kamilleblomst og mineraler fra granitundergrunden samt en frisk syre. Lavet til alt godt frahavet fisk, østers, rejer, muslinger og gerne bløde oste.Efter håndhøst af druer fra gammel aflejringsjord over eroderet granit udblødes mostenkoldt i seks timer før en lang gæring ved kun 16 grader. Vinen lagrer fire mdr. medfaststofferne fra gæringen og jævnlig omrøring. 10% lagres i egefad.

Terras Gauda, Rias Baixas O Rosal 2022 (v/6stk)

Terras Gauda er den karismatiske José María Fonsecas livsværk og historien om, hvorledes 37.000 flasker produceret i lånte lokaler i 1990 er blevet til i omegnen af 2.000.000, som eksporteres til flere end 50 lande. Og samtidig er det også historien om, hvorledes det er lykkedes en lokal entreprenør, via opkøb af først af Bodegas Pittacum i Bierzo i 2002, det herhjemme kendte Quinta Sardonia i Duero i 2010 og senest Vinos Heraclio Alfaro i Rioja, at blive en respekteret personlighed på den internationale vinscene.José María Fonseca allierede sig tidligt med den dengang nyuddannede vinmager Emilio Rodríguez Canas, som fik lov til at trække Ana Oliveira med ind i projektet som en slags Wingwoman. Sammen har de vist sig at være en yderst dynamisk trio, som har udforsket og udfordret alle aspekter i vinfremstillingen for først at finde den ultimative formel for en Rías Baixas og dernæst for gradvist at forfine og raffinere vinene. Det har betydet, at Terras Gauda har fået patent på den måde, hvorpå de naturlige gærceller opformeres og opbevares, og de seneste år har de med støtte fra det europæiske FOODIE-projekt fået installeret software og satellitovervågning i vinmarkerne for at kunne praktisere det, de kalder ”La Viticultura de Precisión”. Og foreløbig er det lykkedes at spare 15% på gødning og 20% på forebyggelses- og bekæmpelsesmidler uden det har påvirket frugtkvalitet og udbytte.Terras Gaudas Rías Baixas læner sig ikke helt så meget op ad Albariño druen, som de fleste andre. José María Fonseca og Emilio Rodríguez mente fra starten, at druen var for parfumeret til at stå alene, og de har derfor i alle årene tilføjet op til 30% af druerne Loureiro og den (indtil de tog fat) næsten forsvundne Caíño. Druerne er plukket fra en mosaik af parceller omkring byen O Rosal næsten helt derude, hvor Minho-floden rammer Atlanten. Næsten 160 ha. er der tale om næsten ligeligt fordelt mellem egne vinmarker og en stribe vinbønder, som er blevet tilknyttet i takt med at Terras Gauda fik succes.Overalt er høsten manuel med Albariño som den tidligste drue fra den 8.-15. september, derpå fulgte Loureiro fra de højest beliggende vinmarker den 17. og 18. september og til sidste Caíño fra den 18.-23. september. Alle stilke fjernes for at undgå bitre nuancer og alle 3 druesorter gennemgår en såkaldt kold forgæring i op til 3 døgn inden druerne presses hvorefter mosten efter den har fået lov til at sætte sig tilsættes de patentere gærtyper og forvandles til vin. Den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål og allerede i slutningen af december tappes de første lot numre.En herlig u forceret vin som på fascinerende vis lykkes med at være ganske kompleks og samtidig let at drikke. Der er både mandarin og melon, som mødes under blomstrende appelsintræer og leverer så meget aroma, at mundfølelse bliver både voluminøs og fløjlsagtig samtidig med at vinen forbliver frisk, munter og legesyg.

Nora da Neve, Albarino, Rias Baixas 2019

En intens hvidvin med fin aroma af melon, pære og lyse blomster som kamilla og kabrifolie; med fin eg bagved. Fyldig, lang og præcis med mineralsk renhed. Dette er husets topvin, der laves på druer fra den bedste parcel. Vinen har en fornem balance mellem frugtintensitet, følt fadpræg og bevarelse af albarino-druens elegante grundkarakter og syrespil.

Terras Gauda, Rias Baixas Abadia de San Campio Sailors Edition 2022 (v/6stk)

Oppe i Galicien hvor salte vinde og hyppige byger blæser ind fra Atlanterhavet byder Spanien på nydelige overraskelser til alle, der holder af ranke, friske og herligt aromatiske hvide vine.I de kystnære bakker er klimaet overraskende barsk og sammen med Spaniens måske mest spændende grønne drue Albariño bliver det i hænderne på de bedste producenter til nogle vine, der kommer med en profil, der har flere lighedspunkter med tør tysk Riesling end snart sagt alle andre spanske hvidvine.En af dem er denne Abadía de San Campio Botella Conmemorativa, der kommer med en vidunderlig sømand på etiketten skabt af den tyske prisvindende billedkunstner Sebastian Busching i 2010.Druerne kommer fra Terres Gauda’s parceller bag landsbyen Goián, hvor vi er kommet lidt op i højderne og 5-6 km. borte fra havet. Det betyder mindre fugt, mindre hede og større temperaturspring mellem dag og nat hvilket til sammen begunstiger en langsommere modning, og til sidst gør det muligt at skabe en fristende frisk Albariño med en dejlig aromatisk intensitet.Druerne er håndhøstede og køres de 4 km. ned til vingården i små plastikkasser for at undgå transportskaber. Alle stilke er fjernet forud for presningen og mosten får lov til at udvikle sine aromaer i op til 3 døgn inden den pumpes bort fra sit bundfald og gæringen sættes i gang i rustfrit stål med gærkulturer opformeret fra egne gærstammer. Herefter modner vinen uden malolaktiske gæring i 4 måneder inden den til sidst filtreres og tappes på flaske.Resultatet er en vin med intense og friske aromaer af tropiske frugter anført af saftdrivende moden ananas, en enkelt banan og nedenunder pibler de hvide kernefrugter, i form af æble og pære frem. Frisk og overraskende fyldig i munden. Meget aromatisk og i flot balance takket være moden citrus og en herlig læskende salt mineralitet, som også tilføjer fornem længde til vinen.Ganske enkelt en svært vanedannende ambassadør for Albariño-druen. Oplagt som aperitif, men også et herligt match til østers, muslinger og alskens skaldyr, dertil aromatisk nok til at tage plads i det krydrede asiatisk køkken.