Maison Sauvion, Val de Loire Chardonnay Le Bois Chalard 2022 (v/6stk)

Denne Chardonnay er en fin lille overraskelse fra Loire og en dejlig forfriskning, når solen skinner - eller når man godt kunne tænke sig, at den gjorde det. Diskret blomstrende i næsen med friske noter af sprød æble, pære, abrikos og citrus og derpå igen frisk, let ja nærmest letsindig i munden. En herlig let drikkelig vin, som udmærker sig ved sin fine umiddelbare saftighed.

99,-84,15 kr

Andre kiggede også på

Backhouse Chardonnay 2020 (v/6stk)

Backhouse Chardonnay er en elegant, rund og dog sprælsk Chardonnay, der er gæret i ståltanke for at bevare friskheden, inden den er hældt egetræsfade til en nænsom modning gennem 6 måneder. Tilbage står en vin med en flot gylden farveDuften er domineret af hvide blomster, honningmelon, fersken, karamel og et strejf vanilje. Smagen er ren, elegant og har en behagelig syre og mineralitet, der giver en friskhed sjældent set i californisk chardonnay i dette prisleje.Backhouse Chardonnay er en flot ledsager til f.eks. sprøde salater, sushi og lyst kød. Vi anbefaler, at vinen nydes ved ca. 9-11 grader.

Weingut Fritz Wassmer, Chardonnay Gutswein 2021 (v/6stk)

Knivskarp, nærmest eksotisk og uimodståelig Chardonnay fra Fritz Wassmer, som efter en del år med meget markante fadaftryk i sine hvide vine nu vælger at træde en lille smule på bremsen, hvorved de saftige associationer til stenfrugter og moden citrus pludselig nærmest eksploderer.

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020 (v/6stk)

Salig Walter Buchegger blev kaldt “den ukronede konge af Grüner Veltliner”, og det var han både glad for og beæret over. Men da vi mødte ham første gang i 2005, havde han allerede en passion som rakte langt ud over den lokale kongedrue. Han elskede mousserende vine, og vi nåede ikke at være sammen med ham en eneste gang uden at propperne poppede på nogle af de Champagner han beundrede. Walter begyndte så småt at plante Chardonnay i slutningen af 1990’erne og i de første år lykkedes det han via en voldsomme beskæringer af vinstokkene at høste en frugt som kunne tåle en lille kærligt fad kys uden drue karakteren druknede. Mange flasker var der ikke, men de blev et insider tips i Krems og omegn, og derfor fortsatte Walter med at producere sin Chardonnay selvom om druerne egentlig var målrettet hans vision om en dag at producere en mousserende vin, som kunne få selv inkarnerede Champagne elskede til at bøje nakken for i begejstring at sluge det østrigske alternativ.Walter nåede kun lige opleve, at den første kommercielle årgang af hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve blev degorgeret, men et eller andet sted deroppe sidder han sikkert og smiler. Vinen er siden strøget helt til tops i det indflydelsesrige Vinaria Magazin, og oktober 2021 strålede den blandt 29 andre særligt udvalgte vine ved den Österreichische Sektgala.Her er det frugt fra de samme vinstokke, som leverer til den mousserende vin. Nærmere bestemt et par parceller oppe på det gyldne plateau mellem Rohrendorf og Gedersdorf øst for Krems an der Donau, hvor det allermeste ellers handler om Grüner Veltliner og Riesling. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarken og oppe på vineriet i Droß, der ligger 12 km. borte, ryger klaserne direkte i den pneumatiske presse hvor der presses forsigtigt a la champenoise, hvilket vil sige, at det kun er omkring halvdelen af den mulige druemost, som anvendes. Mosten får lov til at stå og bundfælde i et par døgn inden den fyldes på brugte 300 liters fade hvor den både gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 8 måneder hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. En dejlig Chardonnay hvor det lykkes at få de to begreber imponerende og charmerende til at gå hånd i hånd især takket være en fad håndtering, som nærmer sig perfektionen. Det er lidt ligesom at træde ind i en stue, hvor de sidste gløder fra pejsen fornemmes i næsen selvom varmen er ved at forsvinde. Stenfrugter, friske urter, mango, moden citrus, subtile noter af brioche og nyslynget forårshonning falder først for, og det bedste er at den ikke er særlig insisterende i munden. Den er bare fast og saftig med en dejlig underliggende mineralitet, som sikrer, at der bestemt også er elegance til stede.

Maison Tardieu-Laurent, Condrieu 2020 (v/6stk)

Det var nervepirrende for Bastien Tardieu, som er i spidsen for familievirksomheden og mikro-negocianten Tardieu-Laurent (der ikke er helt så mikro igen) da høsten i 2019 nærmede sig ovenpå en varm og alt, alt for tør sommer.Et er selv at gå og følge med i vejrudsigten og vente på miraklet. Noget andet er at være i evig dialog med snesevis af bekymrede vinbønder, som gerne vil plukke deres druer for i det mindste at have noget at sælge. Men det lykkedes for Bastien Tardieu at overtale de fleste til at vente, og midt i september skete det så. Over tre dage faldt der mere end 20 mm. regn, og i løbet af den efterfølgende uge forvandledes det, der ellers lignede en katastrofe, til det der nu kaldes en lykkelig syntese mellem 2007 og 2016 og en legendarisk årgang for de hvide Rhône-vine.Tardieu-Laurent har ingen kontrakter med deres partnere, men funderer deres virksomhed på gensidig respekt, håndtryk og betaling til tiden, og denne relations baserede, nogle ville sige gammeldags, samarbejdsform har givet dem adgang til et fremragende druemateriale. Blandt andet til denne Condrieu som er sammenstukket af frugt fra 10-40 år gamle vinstokke, der står som mikroparceller på Paton, Chanson, la Bonnette, Malleval, La Ribaudy og Merlant.Der er tale om presning af de hele drueklaser og derefter, efter den frit løbende most har fået tid til at bundfælde, gæring uden fremmede gærstammer i lige dele nye og en gang brugte fade hvorefter vinen er modnet 10 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker uden klaring eller filtrering.Resultatet er en imponerende fyldig, nærmest mættende, rund og cremet Viognier med helt klassiske aromaer af saftige hvide ferskner, modne abrikoser, blomstrende syrener og anis, der får lidt friskhed fra den underliggende mineralitet og modne citrus. Stor aromatisk smagskoncentration og en lang, let varmende eftersmag. Et flot klassisk udtryk for appellationen!