Louis Latour, Ardeche Chardonnay 2020 (v/6stk)

Louis Latour købte i 1979 en mindre ejendom nede i Ardèche ved siden af det nordlig Rhône og har siden produceret nogle af områdets bedste vine. Denne vin er således lavet på 100% Chardonnay fra i gennemsnit 25 år gamle vinstokke i Coteaux de l'Ardèche - et område, der lige som Bourgogne lidt længere nordpå er rigt på kalksten og derfor ideelt til denne drue. I vinhuset er vinen gæret og lagret i ståltanke med 100% malolaktisk gæring. Dermed følger en frisk aroma med nuancer af æbler, citrus, kalk og blomster. Smagen er elegant og med klassiske Chardonnay-nuancer som æble, melon og fersken men med et lidt blødere og rundere udtryk end i Bourgogne. Dog er der stadig friskhed og rig frugt i kraft af lagringsmetoden. Louis Latour Ardèche er oplagt til f. eks. aperitif, charcuteri og fisk. Vi anbefaler servering ved 8-10 grader.

74,5 kr

Andre kiggede også på

Backhouse Chardonnay 2020 (v/6stk)

Backhouse Chardonnay er en elegant, rund og dog sprælsk Chardonnay, der er gæret i ståltanke for at bevare friskheden, inden den er hældt egetræsfade til en nænsom modning gennem 6 måneder. Tilbage står en vin med en flot gylden farveDuften er domineret af hvide blomster, honningmelon, fersken, karamel og et strejf vanilje. Smagen er ren, elegant og har en behagelig syre og mineralitet, der giver en friskhed sjældent set i californisk chardonnay i dette prisleje.Backhouse Chardonnay er en flot ledsager til f.eks. sprøde salater, sushi og lyst kød. Vi anbefaler, at vinen nydes ved ca. 9-11 grader.

Louis Latour, Chablis Chanfleure 2020 (v/6stk)

Med de berømte kalkrige jordbundsforhold fra det fossilbaserede Kimmeridge-ler er Chardonnay-vinene fra Chablis i udgangspunktet en lettere, friskere men også mere livlig og sprød oplevelse end en vin af tilsvarende kvalitet fra resten af Bourgogne. Denne forestilling udlever Louis Latours Chablis til perfektion med druer fra 30 år gamle stokke, der i kælderen er gæret og lagret i ståltanke indtil frigivelsen ca. 10 måneder senere.Det giver en charmerende og klar citrusgul vin med et grønligt skær og duft af hvide blomster, havtorn, gule æbler og friske mandler. På tungen er den frisk med tilføjelsen af et grønligt myntet præg, en rank syre og mineralsk, livlig eftersmag.Dette er helt oplagt vin til rejer, mindre skaldyr og en fiskeplatte på havnen! Hertil anbefaler vi servering ved 7-9 grader inden for vinens 5 første leveår.91 point - James Suckling: This is a bright, minerally white with lemons and sliced apples. Pears, too. Medium-bodied, creamy and refined. Lovely stone undertone. Real Chablis undertone of limestone. Drink now.

Weingut Fritz Wassmer, Chardonnay Gutswein 2021 (v/6stk)

Knivskarp, nærmest eksotisk og uimodståelig Chardonnay fra Fritz Wassmer, som efter en del år med meget markante fadaftryk i sine hvide vine nu vælger at træde en lille smule på bremsen, hvorved de saftige associationer til stenfrugter og moden citrus pludselig nærmest eksploderer.

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020 (v/6stk)

Salig Walter Buchegger blev kaldt “den ukronede konge af Grüner Veltliner”, og det var han både glad for og beæret over. Men da vi mødte ham første gang i 2005, havde han allerede en passion som rakte langt ud over den lokale kongedrue. Han elskede mousserende vine, og vi nåede ikke at være sammen med ham en eneste gang uden at propperne poppede på nogle af de Champagner han beundrede. Walter begyndte så småt at plante Chardonnay i slutningen af 1990’erne og i de første år lykkedes det han via en voldsomme beskæringer af vinstokkene at høste en frugt som kunne tåle en lille kærligt fad kys uden drue karakteren druknede. Mange flasker var der ikke, men de blev et insider tips i Krems og omegn, og derfor fortsatte Walter med at producere sin Chardonnay selvom om druerne egentlig var målrettet hans vision om en dag at producere en mousserende vin, som kunne få selv inkarnerede Champagne elskede til at bøje nakken for i begejstring at sluge det østrigske alternativ.Walter nåede kun lige opleve, at den første kommercielle årgang af hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve blev degorgeret, men et eller andet sted deroppe sidder han sikkert og smiler. Vinen er siden strøget helt til tops i det indflydelsesrige Vinaria Magazin, og oktober 2021 strålede den blandt 29 andre særligt udvalgte vine ved den Österreichische Sektgala.Her er det frugt fra de samme vinstokke, som leverer til den mousserende vin. Nærmere bestemt et par parceller oppe på det gyldne plateau mellem Rohrendorf og Gedersdorf øst for Krems an der Donau, hvor det allermeste ellers handler om Grüner Veltliner og Riesling. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarken og oppe på vineriet i Droß, der ligger 12 km. borte, ryger klaserne direkte i den pneumatiske presse hvor der presses forsigtigt a la champenoise, hvilket vil sige, at det kun er omkring halvdelen af den mulige druemost, som anvendes. Mosten får lov til at stå og bundfælde i et par døgn inden den fyldes på brugte 300 liters fade hvor den både gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 8 måneder hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. En dejlig Chardonnay hvor det lykkes at få de to begreber imponerende og charmerende til at gå hånd i hånd især takket være en fad håndtering, som nærmer sig perfektionen. Det er lidt ligesom at træde ind i en stue, hvor de sidste gløder fra pejsen fornemmes i næsen selvom varmen er ved at forsvinde. Stenfrugter, friske urter, mango, moden citrus, subtile noter af brioche og nyslynget forårshonning falder først for, og det bedste er at den ikke er særlig insisterende i munden. Den er bare fast og saftig med en dejlig underliggende mineralitet, som sikrer, at der bestemt også er elegance til stede.