Ca'Orologio, Bianco del Veneto Salaróla 2019 (v/6stk)
Spændende, original og meget aromatisk Moscato-domineret vin, der er blevet landet som en crossover mellem hvidvin og orange vin. Den er skabt af Maria-Gioia Rosellini, som tilbage i 1996 med to småbørn i haserne begav sig ud på nyt eventyr, da hun overtog et pragtfuldt landsted fra slutningen af 1600-tallet nedenfor i Colli Euganei. Og i årene der fulgte forvandlede hun det til sin egen økologiske vingård samtidig med at hun begyndte at flirte med Rudolf Steiner, hornmodnet komøg og månefaserne.En af de vine, som har været med næsten fra starten, er denne Salaróla, som er Maria-Gioia's spændende fortolkning af Moscato-druen, som hun mener er så aromatisk at den ikke alene lader sig tøjle af frugtsyren og derfor har hun fra starten valgt at lade den friskpressede druemost blive sammen med drueskallerne (ikke kernerne) inden den egentlige gæring for at tilføre vinen en snert af garvesyre. I starten drejede det sig om mindre end et døgn, men efterhånden, som Maria Gioia blev fascineret af den bitre bund hun fik lagt i vinen, er trækketiden vokset til både 4 og nogle gange 5 dage med den lille sidegevinst, at vinen i sin nuance får et smukt gyldent kobberstik.Der er tale om hånd høstede druer fra 25 til 40 år gamle vinstokke og ved siden af Moscato er der også Pinot Bianco, Riesling og Friulano på spil i vinen. Gæringen sker i rustfrit stål hvor også hovedparten, nogle gange al vinen, modner sur Lie i 7-9 måneder frem mod aftapningen på flaske der sker uden klaring, uden filtrering og med en så minimal svovltilsætning at den kun netop reducere muligheden for alt for stor flaskevarians. En gylden hvidvin, en orange vin og/eller en natur vin? Svaret blæser i vinden og Maria Gioia Rosellini fortæller, at hun er lidt ligeglad, og at hun ikke har noget behov for at blive sat bås. Slet ikke når båsene endnu ikke er klart definerede. Hvorom alting er så er dette ikke en metervare, og det fik en italiensk blokker formuleret så fint, da hun smagte vinen for første gang sidste år: Allacciate le cinture di sicurezza, PAR-TEN-ZA! hvilket betyder noget retning af Spænd sikkerhedsselerne, for nu er der AFGANG!En forunderlig vin hvor der bag det forgyldte ydre gemmer sig en subtil duft af blomstrende iris, saftige nektariner, sprøde kvæder og syltet citrus, som kontrapunktisk bliver fanget og fastholdt i et helt tørt bitterfrisk udtryk, hvor også fennikel, koriander og rosmarin bliver bragt i spil på den fede måde. Som aperitif er Salaróla et frækt alternativ til tør Vermouth fra den allerøverste skuffe. Genial sammen med seriøs Parmaskinke og gudesmuk sammen med frisk hjemmelavet ravioli med et fyld af stuvet radicchio fra nogle af de gamle sorter fra tiden før man begyndte at avle bitterheden bort. Den skal blot koges i hønsefond og derpå drysses med parmesan.