Akemi Bianco Viura 2019 (v/6stk)

Verdens – os bekendt – eneste hvidvin, der er designet helt og holdent for at blive serveret til sushi – og som lykkes med at holde vand hele vejen ind til land!Etiketten er trykt på rispapir, og flasken ligner en Sake. Dog er det for dens smag, vi og vores spisepinede blev overbevist om dens formåen. Ja se selv her…Felix Jiménez’ 1-stjernede Michelin-restaurant, Kiro Sushi, er blevet kaldt den bedste sushi-restaurant uden for Japan. Restauranten ligger midt i det vinglade La Rioja, og så skulle man ellers tro, at kælderen rummede en vinflaske eller to, men nej: Først da Felix gik sammen med den prisvinende Rioja-producent, Bodegas Ontañón, lykkedes det at skabe en hvidvin, der kan udfordre grundsmagene fra det japanske cuisine. Dét i en sådan grad, at Akemi Viura i dag er den eneste vin, Felix Jiménez serverer til sin sushi på sin restaurant. Akemi, der betyder “smuk daggry”, er i essensen underspillet og dog komplekst komponeret af den lokale, grønne Viura-drue fra 35-årige økologiske vinstokke i Rioja Oriental. Druerne håndhøstes, og der eksperimenteres både med gærtyper og temperaturer for at føre udviklingen i den ønskede retning inden næste skridt: Seks måneders lagring på ca. et år gamle amerikanske egetræsfade, som byder ind med smag og karaktér uden at løbe afsted med hovedrollen. Elegant og unikt fremstår den færdige vin dermed de første associationer i retning af sake på vinform, inden noter af soja og gær stedfortrædes af blomster, citrus og også mere tropiskpræget vinfrugt. På tungen står den lidt salt og livligt med en medium, blid syre og en rank, mediumfyldig krop. Og så slutter det ellers med grapefrugt, vanilje og peber i bedste krydrede Rioja-stil – men med japansk kontrolleret høflighed, naturligvis. Servér Akemi kølig men helst ikke alt for kold. Prøv med ca. 10 grader, og smag den til det japanske køkkens klassikere samt til andre asiatiske retter, hvor soja snarere end chili dominerer smagsbilledet.

158,-125 kr

Andre kiggede også på

Terra Linda, Viura Chardonnay - La Mancha 2022 (v/6stk)

På en blanding af klassisk Chardonnay og den populære spanske hvidvinsdrue Viura - laves denne gyldne vin, med en overraskende frisk kant. Navnet Terra Linda betyder ‘smuk jord’ og er det er netop der tankerne ledes hen, når den fyldige hvidvin rammer munden - til den varme spanske jord hvorfra vinstokkene står frodige og ranke. Terra Lina ligger gylden i glasset og giver elegante grønne reflekser, mens duften vidner om en elegant vin med medium fylde og en blød fornemmelse i munden. Smagen er rund og harmonisk med noter af fersken og ananas, der afsluttes med lidt fad. Hvor Chardonnay giver vinen fylde og cremethed - bidrager Viura med en frisk kant af lime, grapefrugt og hyldeblomst. Nyd den til frisk pasta med laks eller kylling - eller bare hvis du trænger til en godt glas på terrassen.

Akemi Bianco Viura 2019 (v/6stk)

Verdens – os bekendt – eneste hvidvin, der er designet helt og holdent for at blive serveret til sushi – og som lykkes med at holde vand hele vejen ind til land!Etiketten er trykt på rispapir, og flasken ligner en Sake. Dog er det for dens smag, vi og vores spisepinede blev overbevist om dens formåen. Ja se selv her…Felix Jiménez’ 1-stjernede Michelin-restaurant, Kiro Sushi, er blevet kaldt den bedste sushi-restaurant uden for Japan. Restauranten ligger midt i det vinglade La Rioja, og så skulle man ellers tro, at kælderen rummede en vinflaske eller to, men nej: Først da Felix gik sammen med den prisvinende Rioja-producent, Bodegas Ontañón, lykkedes det at skabe en hvidvin, der kan udfordre grundsmagene fra det japanske cuisine. Dét i en sådan grad, at Akemi Viura i dag er den eneste vin, Felix Jiménez serverer til sin sushi på sin restaurant.Akemi, der betyder “smuk daggry”, er i essensen underspillet og dog komplekst komponeret af den lokale, grønne Viura-drue fra 35-årige økologiske vinstokke i Rioja Oriental.Druerne håndhøstes, og der eksperimenteres både med gærtyper og temperaturer for at føre udviklingen i den ønskede retning inden næste skridt: Seks måneders lagring på ca. et år gamle amerikanske egetræsfade, som byder ind med smag og karaktér uden at løbe afsted med hovedrollen.Elegant og unikt fremstår den færdige vin dermed de første associationer i retning af sake på vinform, inden noter af soja og gær stedfortrædes af blomster, citrus og også mere tropiskpræget vinfrugt. På tungen står den lidt salt og livligt med en medium, blid syre og en rank, mediumfyldig krop. Og så slutter det ellers med grapefrugt, vanilje og peber i bedste krydrede Rioja-stil – men med japansk kontrolleret høflighed, naturligvis.Servér Akemi kølig men helst ikke alt for kold. Prøv med ca. 10 grader, og smag den til det japanske køkkens klassikere samt til andre asiatiske retter, hvor soja snarere end chili dominerer smagsbilledet.

Tenuta di Ghizzano, Il Ghizzano Bianco 2022 Øko (v/6stk)

Den frugtfinurlige, saftigt blomstrede 'Il Ghizzano Bianco' er Tenuta di Ghizzanos hvideste indspark og en overlegen terrassevin med vidtrækkende gastronomiske evner.Vinen er et blend af de tre lokale Toscan-druesorter Trebbiano, Vermentino og Malvasia Bianca, der dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper her ca. 35 km sydøst for Pisa tæt på landsbyen Ghizzano. Her har jorden et højt indhold af kalk/kridt fra dengang det hele endnu var havbund, hvilket ikke mindst er attraktivt, når man er en hvidvin, der gerne vil mere end bare at være sjov og festlig sommervin - især bag facaden.Druetyperne til 'Il Ghizzano' modnes på forskellige tidspunkter og høstes således også individuelt. I vinhuset gennemgår Trebbiano- og Malvasia-druerne en såkaldt Maceration Pelliculaire, også kendt som cold soak eller koldmaceration, hvor essensen er, at drueskallerne inden fermenteringen holdes i kontakt med mosten for at afgive endnu mere smag og tekstur.Herefter bruger Grevinde Ginevra og hendes team en måned på langsomt og forsigtigt at gære vinen færdigt ved lave temperaturer for dermed at fremelske de mere citrusbårne og sofistikerede noter i vinen, som andre mere kommercielt orienterede vinhuse måske har for travlt til. Vinen får ikke noget fad - bare ståltanke i et halvt års tid eller indtil den vurderes færdig, så intet kan spolere den karismatiske aromaprofil.I glasset møder vinen møder dig med en underspillet charme i form af saftige pærer, gule æbler, citroner samt strejf af både blomsterhonning og netmelon.På tungen er vinen tør, frugtig, frisk og energisk med en næsten kalket, let sitrende og faktisk ret struktureret eftersmag, som desuden kvalificerer den til brug i gastronomiske sammenhænge, hvis man ønsker dette.Foruden den uundgåelige status som en skøn og sofistikeret terrassevin, bærer Il Ghizzano således også potentialet som en mere end oplagt madvin til sommerlige skaldyrsfrokoster, kartoffelpizza med mascarpone for neden og gedeost for oven eller tuk italiensk inspirerede salater med f.eks. solmodne tomater, frisk burrata og basilikum.Vi anbefaler at nyde vinen køleskabskold og op til ca. 10 grader sommeren - ja hele året - rundt!

La Pievuccia, Toscana Bianco 2019 1 liter (v/6stk)

Dette er den meget charmerende hvide literflaske fra La Pievuccia, som lige siden starten i 1994 har vendt den konventionelle produktion ryggen og efterstræbt bæredygtigheden både ude blandt vinstokkede og i kælderen, som er lukket land for enzymer, fremmede gærstammer, kunstige tanniner og forsuring.Dette er med andre ord vin fra en af de tidligste økologiske- biodynamiske og såmænd også natur vins pionerer i Toscana, som tog bestik af fremtiden år før myndighedernes forskellige stempler og godkendelser blev kørt i stilling.La Pievuccia ligger i Castiglion Fiorentino i det sydlige Toscana mellem Arezzo og Lago di Trasimeno, hvor der selvfølgelig er masser af Sangiovese på dagsordenen, men da man ikke på samme måde er tynget af disciplinerne som i de mere berømte distrikter som for eksempel Montalcino og Montepulciano, er der også plads til at Freestyle med de grønne druer Trebbiano, Chardonnay og den lidt mere sjældne Incrocio Manzoni. Som vinmageren Riccardo Papini formulerer det: Vi har ikke et navn, som kan hjælpe os med salget og derfor producerer vi de vine vi selv kan lide og som gæsterne i vores agriturismo nyder mens de er her og køber med sig hjem, når de rejser.Der er naturligvis tale om manuel høst, og drueklaserne soigneres allerede under plukningen, hvorefter de køres ned til vingården på ladet af familiens gamle Vespa, hvorfra de ryger direkte i den pneumatiske presse. Herefter gæring i rustfrit stål og beton hvorefter vinen fra de 3 druer modner sur Lie i 4 måneder inden den endelige vin sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af netop så meget svovl at vi, som Riccardo Papini formulerer det kan forvente nogenlunde ensartede oplevelser.En svagt blomstrende, lidt urtet, dejlig frugtig, ligefrem og helt tør hvidvin hvor friskheden ligeligt funderes på bitter og syrlig citrus. Den smager fint lige fra køleskabet som en lille ekstra forkælelse, mens man går og laver mad til sine gæster, og den er også fin som velkomst på terrassen og allerbedst sammen med alskens serveringer med fisk, skaldyr og grøntsager. Som Riccardo Papini formulerer det: ”Vi tror ikke på meditationssvine. Vores credo er funktionelle vine, der bringer det bedste frem i vores gæster og de måltider vi serverer.”Vinen er produceret udelukkede ved brug af vedvarende energi (solceller) og den er af etiske årsager tappet i lette flasker, hvor den reducerede vægt tæller positivt på CO2-regnskabet både ved transport og genanvendelse. Etiketterne er lavet af genbrugspapir og endelig er der anvendt propper fremstillet af 100% biologisk nedbrydelige sukkerrørsfibre.